~Menangis kerana rahmat
~Menangis kerana takutkan Allah SWT
~Menangis kerana cinta dan rindu
~Menangis kerana gembira
~Menangis kerana putus asa, gelisah
~Menangis kerana sedih
~Menangis munafik [menangis tetapi hatinya keras, menzahirkan khusyuk, tapi sebenarnya seorang yang keras hatinya.]
~Menangis upah [diupah untuk menangis]
~Menangis Muafiqah [nampak orang lain menangis, dia turut menangis.]

Apa beza menangis kerana takut dan menangis kerana sedih..??
Menangis kerana sedih ialah air mata yang mengalir kerana perkara yang lepas..
Ada pun menangis kerana takut, air mata yang mengalir atas sebab yang belum berlaku..

contohnya....
dia masuk neraka @ syurga..??

Apa beza menangis sedih dan gembira..??
Menangis sedih adalah air mata panas, hati sedih..
Menangis gembira adalah air mata sejuk, hati gembira..

Ada dua jenis tangisan...
Iaitu tangisan yang dipuji dan tangisan yang dicela...

Tangisan yang dipuji ialah air mata yang mengalir kerana takutkan Allah swt...bukan kerana riak dan untuk menjaga nama baik..
Tangisan jenis ini dapat menyebabkan hati menjadi lembut...

Tangisan yang dicela ialah orang yang menangis untuk menjaga kepentingan kebendaan, riak dan untuk menjaga reputasi dan nama baik...

Kata ulama'..
Menangislah...Jika tak boleh menangis paksalah untuk menangis..

Pemuda dan pemudi yang menangis di sepertiga malam kerana takutkan Allah adalah antara golongan yang akan mendapat lindungan Allah di waktu tidak ada lindungan selain lindungan Allah...

Duduk sorang-sorang...
jauh dari orang ramai...
kemudian mengalir lah air matanya kerana takutkan Allah swt...
mengenangkan akan dosa-dosanya..

::...nota cinta buat pemilik cintaku after Allah & Rasul...::

kelmarin jatuh tangga coz kasut yang dipakai kurang OK..
KESAN: bengkak kat lutut...
abi ckp "tu laaaa..tak hati2.."
ana jwb "yelaaaa...mata tgk henset ja..."

semalam terhantuk dinding time nak tutup langsir..
KESAN: benjol kat dahi sebelah kanan....
abi ckp "tu laaaa...tak hati2.."
ana jwb "yelaaa..mata tengok henset ja.."

hari ni plak jatuh bak "NANGKA BUSUK" kat lab COB....ala tempat korang add & drop subjek setiap sem tu la...
dah pakai kasut baru kepunyaan ning ...
LICIN....terpijak sisa makanan yg dibuang tengah jalan...T__T
nasib ada meja kat sebelah..leh pegang....kalo tak leh masuk wad..

KESAN : lebam hijau + kuning + biru + ungu kat kaki..
tak leh pakai kasut tu dah..T_T
tapi still leh gelak2 lagi..cover malu la tuuuuuu...
oopsss..lupa..tak dak orang time tu...^^ just ngan maria ja....

abi ckp "tu laaaa..tak hati2.."
ana jwb "yelaaaa....mata asyik tgk henset jaaa.."

p/s: mata tgk henset duk balas msg dr ABI la...adeeehh...^^
sekian...

by~shha aina~

2 Mujahid & Mujahidah Tinggalkan Pesan:

diahana_fm said...

menarik...........tahniah.......

~sEtAnGGi SyurGA~ aka NurHidayah Ali said...

syurkan...^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...