Bismillah. 
Sebelum mulakan tugasan malam ni eloknya play ayat-ayat cinta dari Allah sambil buat gubahan. oke! Tajuk? Ana pakai taip apa yang terlintas kat kepala :)

Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah:


Bunga terpakai. 
Bunga ni dah tersimpan 3 bulan lepas semasa majlis konvo ana.



Gam, alat pemanas gam (tak tau nak sebut apa), hiasan rama-rama.
Opss. Lupa, satu lagi bakul. 


Step 1:
Ambil bunga dan tampal sesuka hati anda. Ikut kretiviti anda sediri.

Step 2:
Hias and touch up apa yang patut.

Tadaaa. Siap..! 
Sangat senang. Tak ambil masa yang lama pon.

Bakul ni ana letak buku-buku yang dah tersedia ada dalam almari. he~


Oke. Seterusnya ana nak buat gubahan tuala.
Bahan-bahannya adalah tuala, jarum peniti, getah & paper.


Step 1:
Gumpal kertas menjadi bulat. Pastikan sama besar.
Kalau nak buat bentuk anggur boleh gumpal kecik besar.
Ana pilih nak buat bunga.
Tuala yang ada sederhana besar, jadi ana buat 3 kuntum bunga.


Step 2:
Ikat gumpalan kertas sehingga jadi bentuk bunga.
Nak bagi kemas ikat dengan getah antara kelopak bunga.
Maaf, ana tak snap gambar cara nak ikat gumpalan kertas tu.
Senang ja ni. Boleh fikirkan? hu~


Ni dah siap 3 kuntum bunga.



Step 3:

Untuk baut daunnya pula ana gunakan kotak. Tak kira kotak apa asalkan keras dan senang nak dibentuk.



Ni daun yang dah digunting.


Step 4:
Ikat daun-daun pada bahagian tuala yang masih kosong.


Letakkan dalam bakul tadi & siap.!

Selamat mencuba. :)

..nota si cantik..

Gubahan ni dah seminggu siap. Baru hari ni berpeluang upload. Saja gatai tangan nak buat benda ni.
Hari ni & besok 'MC'. Harap demam cepat kebah.

~Moga Allah redha & permudahkan urusan~






7 Mujahid & Mujahidah Tinggalkan Pesan:

Nurhazwanie Azhar said...

comei :)
cam gubahan kawin je..
barakallhulakuma akak :)

Nurhazwanie Azhar said...

comei :)
cam gubahan kawin je :)
barakallhulakuma akak :)

amier faiz said...

alhamdulillah.punyai bakat kurniaan Allah..:) really nice gubahan tu...cantikk..:)

~Setanggi Syurga~ said...

Nurhazwanie~

:) akak sesaja buat ja dik..towel tu akak try n eror ja.

~Setanggi Syurga~ said...

amier~

syukran..boleh la sikit2..

Anonymous said...

Very quickly thiѕ wеb site wіll bе famоus among
аll blοgging people, due to it's good posts

Here is my site; emergency plumber in birmingham

Anonymous said...

Have уou ever thought about writing an ebοok or guest аuthoring on оther siteѕ?
І have a blοg based upon on thе ѕame tοpics you discuss and
would love tο have you share ѕome stories/information.

I knoω mу visitors would value your work.
Іf yοu are еѵen remotely interested, fеel free
to shoοt me an e maіl.

My page - http://www.my-deaf.eu/Elsa80I

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...