Bismillah.. Allahu Akhbar..!
Perkongsian yang dilakarkan ini khas kepada sahabat pembaca yang tidak gentar bersama-sama meraih cinta Ilahi..InsyaAllah...Mudah-mudahan semuanya dalam payungan rahmat serta kasih sayang-Nya..

Aku dan Dia..

Sungguh..! Tiada hari minggu yang 'sifar'.. Hamba ini sentiasa sibuk dengan tugasan seorang insan yang digelar mahasiwa.. Namun sesibuk mana pon, teratak maya kesayangan ini akan dilakarkan dengan contengan (insyaAllah bermanfaat ) sebaik mungkin untuk kalian semua..insyaAllah..

Bak kata kak Fatimah Syarha "Kita perlu menulis demi kebaikan.. Sanggupkah kita membenar dan membiarkan sahabat-sahabat membaca karangan yang tidak diredhai Allah?"

Jadi..ana salah seorang sahabat yang tidak sanggup membiarkannya..!
Jom kebawah..
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!

kredit pic DISINI

Sahabat sahabiah..
Bila kali terakhir membaca surat cinta Allah yakni al-Quran?
Bila kali terakhir kita tadabbur Kalam Allah?
Bila kali terakhir kita menangis apabila menghayati wahyu Allah?

"Allah..jangan sedih-sedih ye..La tahzan.."

Pujuk 'dia' kepada ana tempoh hari..

Dalam riwayat Ahmad ada satu doa yang berbunyi "Ya Allah..AKu memohon kepadaMu dengan semua nama yang Engkau miliki dan Engkau namakan diriMu dengannya..Jadikanlah al-Quran sebagai penyejuk hatiku, cahaya di dadaku serta penghilang kesedihan dan kegelisahanku.."

"..Jadi..apabila dirimu bersedih..Bacalah al-Quran..InsyaAllah akan tenang hatimu... :) senyum sokmo deh.."

Sahabat sahabiah..
Kenapa bila masa bersedih je kita mula membaca al-Quran?
Kenapa bila bersusah ja kita mula teringat al-Quran?
Kenapa bila terasa sesak bermasalah kita mula mencari al-Quran?

Sahabat sahabiah..
Kenapa TIDAK waktu SENANG kita sentiasa berdambing dengan al-Quran?
Kenapa TIDAK waktu LAPANG kita selalu berdua-duaan dengan al-Quran?
Kenapa TIDAK waktu BAHAGIA kita bercinta dengan al-Quran?

Allah...susahlah nak bawa al-Quran kemasa kemari..kang nanti nak masuk toilet lagi...camna?

Sekarangkan teknology canggih.. Dalam handphone pon ada al-quran bukan?Tak susah pon.. Bila masuk toilet kita bukan bawa naskah al-Quran tapi kita bawa handphone sebagai alat penganti..tak pon off lah sebentar..

Tak dak masa la nak baca..assignment belambak-lambak..camna?

Apa kata..Selesai buat satu page assignment kita baca satu muka al-Quran..tak pon setengah muka al-Quran..boleh? Tak pon baca satu muka sebelum study..ok?Mana tahukan lepas je baca Quran, Allah anugerahkan idea yang mencurah-curah..Sesungguhnya Allah maha Mengetahui..

Uhhh..penat...kelas jam 8 pagi sampai 5 petang...tidur pon tak cukup...cmna?

Sekurang-kurangnya bacalah tiga kali surah al-Ikhlas sebelum kamu lena...

Rasulullah saw pernah berteka teki kepada ummatnya.. 

"Siapakah diantara kamu yang dapat khatam Quran dalam jangkamasa dua tiga minit?" Tiada seorang dari sahabatnya menjawab..Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil dapat khatam Quran dalam masa yang begitu cepat. 

Kemudian Saiyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidia Umar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (masih keecil ketika itu) tidak tahu apa-apa yang dikatakannya. Lantas Saiyidina Ali membaca surah al-Ikhlas sebanyak tiga kali. Rasulullah ssaw menjawab dengan mengatakan Saiyidina Ali betul. Membaca surah al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan 10 juzuk al-Quran Lalu dengan membaca surah al-Ikhlas sebanyak tiga kali maka khatamlah Quran kerana bersamaan membaca 30 juzuk al-Quran..

Teringat pula kisah yang sangat memberi inspirasi.. Seorang muslimah di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur walaupun dah lebih 2 tahun dia meninggal dunia..Ramai yang pelik kerana gadis itu baru berusia 15 tahun..Jadi ada yang bertanyakan kepada ibu bapanya..Kata ibunya si anak sangat menjaga al-Quran..Tiap kali sebelum belajar dia pasti akan membaca satu muka al-Quran..

Jadi..Gadis kecil ini boleh membaca satu muka al-Quran tiap kali sebelum belajar, kita yang panjang berjela ni takkan tak mampu kan??

Orang Yang Hebat Tidak Akan Memberi Alasan Namun Dia Sentiasa Mencari Jalan..

Oke..Kebawah lagi..
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
Kita Tengok hadith Nabi saw yang menceritakan tentang ganjaran orang yang baca al-Quran.. Sabda Rasulullah saw yg bermaksud..

"Sesiapa yang membaca satu huruf (sahaja) dari al-Quran, maka akan diberikan 1 pahala. Dan 1 pahala tersebut akan digandakan pula kepada 10 pahala. Aku tidak mengatakan Alif, Laam, Miim sebagai satu huruf. Tetapi Alif itu satu huruf, Laam itu satu huruf, Miim itu satu huruf."

Ok..sekarang ambik kalkulator and then kira sambil baca al-Quran.. :).. setiap huruf yang kalian sebut akan dapat 10 pahala..Jika kalian membaca sehelai? satu juzuk? 30 juzuk? berapa dah?
Sungguh...! Islam itu MUDAH ya sahabat... ^__^

Mukmin yang cemerlang adalah mukmin yang sentiasa mencari solusi untuk perbaiki diri..

..::Nota tangan si jelita::..

oke! Cara mudah untuk khatam al-Quran dalam masa satu bulan..

Baca dua helai setiap kali selesai solat..
Satu juzuk bersamaan 10 helai..
Solat waktu ada 5 kali sehari..
jadi 2 x 5 = 10

Mudah ja kan? ^__^
Saranan ana buat sahabat sahabiah serta diri ana sendiri juga..
 Who 'Aku dan Dia!'
Answer is 'Aku dan Al-Quran!'

!!!!!
!!!!
!!!
!!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
P/s: tunggu tajuk kehebatan Naruto berdakwah..^__^

by

2 Mujahid & Mujahidah Tinggalkan Pesan:

aisyah_syahirah said...

salam ukhuwah akak..:)
pengisian yang menarik, moga akak akan terus berjuang dalam dunia penulisan ni..insyaAllah, ganjaran Allah menanti orang2 yang berjuang dijalanNya..:)

~sEtAnGGi SyurGA~ aka NurHidayah Ali said...

wslam..salam ukhwah dik...

insyaAllah..doakan akak sntiasa ya...^__^
syukran sudi singgah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...